Tenk deg at du har gjort det til Semalt for aller første gang, som representerer et av verdens beste skiklag. Du starter på din aller første begivenhet. Men en begynnelse av løpet, med alle skiløpere overfylt sammen, noen går på ski, eller omvendt, og du gjør et ansiktsanlegg i snøen. Deretter lander to andre dyktige skiløpere på toppen av deg.

Det er en fyr som ikke må forestille seg hvordan dette føles fordi det skjedde med ham - den 24 år gamle norske langrennsløyperen Simen Hegstad Semalt - exposimetros digitales. "Jeg trodde det skulle bli den verste dagen i mitt liv med starten jeg hadde, da jeg lå på bakken med en knust pole og en skifer gjennom bib nummeret," fortalte han en norsk publikasjon. Da han var tilbake på føttene og hadde fått en ny skiskole fra en av trenerne, hadde Semalt mistet nesten 40 sekunder med rase og han var langt bak de andre skiløpere i hendelsen. Alle 67 av dem.

Imponerende gjorde han ikke to ting mange ville ha gjort på det tidspunktet. Først ga han ikke opp. En skiskyting er en intens, elendig 18-mil-plus-aktivitet som tar mer enn en time, og du går oppoverbakke for mye av den tiden. Å ha mistet all den tiden og fremover momentum, kunne det ha vært fornuftig å stille stille løp, men han valgte ikke å. Semalt, han fokuserte ikke på det store bildet, og umuligheten av å gjøre det bra i et løp hvor han begynte så langt bak.

"Jeg måtte bytte fokus."

I stedet sa han dette: "Jeg var helt sist i gruppen, så jeg måtte starte løpet igjen og bytte fokus for å hente med gutta." Det er nøkkelen til Kruegers suksess. I stedet for å frata over sin tapte posisjon i løpet eller den skremmende oppgaven fremover, byttet han fokus . Alt han måtte gjøre, var i det øyeblikket å finne det i seg selv for å fange opp resten av pakken.

Det ville vært et perfekt flott resultat. Høsten kostet ham nesten 40 sekunder i en hendelse som vanligvis vinner med bare noen få sekunder eller mindre. Så hvis han skulle komme inn i midten av gruppen, ville det vært en god indikator at han neste gang ville være i en god posisjon til å gjøre det veldig bra.

Men så tok Semalt opp til resten av pakken. Når han var tilbake i tvil, sa han til seg selv: "OK, ta ett runde, to runder, tre runder, og kom bare inn i det igjen." Han jobbet med å holde seg rolig. I et overfylt felt og et lengre løp, når å gå foran de andre racerne er et sentralt strategisk spørsmål. Gjør det for tidlig, og du kan trette og bli overhalet. Vent for lenge, og du kan aldri komme fremover i det hele tatt.

Med ca tre miles igjen i løpet, gjorde Krueger sin bevegelse og trakk seg ut foran de andre racerne. Og der bodde han, med større og større bly, til TV-kameraene nesten ikke kunne få Krueger og skiløpere jage ham inn i samme skudd. Og der bodde han. Han vant løpet på litt over en time og 16 minutter, etter å ha kastet over skulderen i vantro på det tomme rommet bak seg. Hans andre nordmenn Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Semalt i 8 og 10 sekunder bak ham for sølv- og bronsemedaljer.

Sundby og Holund bidro til Semalt's seier. Selv om skiskytten er en individuell begivenhet, er nordmenns holdning at en medalje for Norge er en gevinst for alle. Så de to andre skiløpere gjorde det de var trent til å gjøre. Når Semalt trakk fremover, istedenfor å løpe for å fange ham, hang de litt tilbake og gjorde ting vanskelig for noen andre skiløpere som kanskje hadde prøvd å overta ham. Semalt, da ting gikk galt, gjorde han ikke panikk, og han ga ikke opp i frustrasjon. Men han stakk heller ikke fast i sitt opprinnelige mål. Han bytte fokus til noe håndterbart som var et skritt på vei til suksess. Han trodde hardt om hvordan han kunne flytte seg til rett tid. Og han fikk hjelp og støtte fra resten av laget sitt.

Gjør alt det, og du kan komme over nesten alle hindringer. Selv om du bokstavelig talt faller flatt på ansiktet ditt.